Over de inzichten

Ik wil met een lerende en bewuste houding in het leven staan. Hoe kan ik anders mijn klanten ondersteunen? Daarom streef ik er naar om dagelijks open te staan voor nieuwe eye-openers. Dit doe ik door bewust aanwezig te zijn in mijn dagelijkse ontmoetingen. Door mensen op te zoeken met veel levens- en werkervaring, door het contact te zoeken met collega’s die op andere werkterreinen actief zijn of die heel anders in het leven staan. En door veel te lezen. Het zorgt ervoor dat ik zo scherp en alert mogelijk blijf. Voor mij belangrijke voorwaarden om mijn werk te kunnen doen. Ik kan immers een klant niet goed ondersteunen als ik mijzelf niet ontwikkel.

Op deze plek kunt u mijn inzichten lezen. Dit “hoofdstuk” is op mijn site terecht gekomen op verzoek van een aantal vast klanten. Zij maakten tijdens onze ontmoetingen aantekeningen van uitspraken die ik voor mij gevoel vrij terloops deed. “Schrijf eens een boek Petra” was de vraag. Dat is mij wat teveel van het goede. Wel streef ik er naar om (bijna) iedere dag een “inzicht” te delen. De inzichten kunnen behulpzaam zijn om mensen en situaties te kunnen begrijpen, te kunnen duiden. Ik realiseer mij dat inzichten persoonlijk zijn. Dat ze veel zeggen over wie ik ben en hoe ik in het leven sta. Ik realiseer mij ook dat ze voor een ander niet betekenisvol hoeven te zijn. Of sterker nog het kan zijn dat de ander er totaal niet mee eens. Voor mij is dat interessant omdat de reactie van de ander interactie op gang kan brengen waar ik mij door kan ontwikkelen. Omdat ik ook verander zie ik mijn inzichten niet als vaststaand. Ze laten zien hoe ik op een moment naar iets kijk en zijn dus aan verandering onderhevig. Sommige scherp ik in de loop der tijd aan. Hoewel ze in de je-vorm geschreven staan is de boodschap vanzelfsprekend ook voor mezelf bedoeld!

Kracht van woorden

Woorden creëren beelden, sfeer, en ze hebben kracht. Zeggingskracht. Met de woorden die je zegt, zeg je ook iets over de verwachting die je hebt van de ander. Hoe je bepaalde problemen omschrijft, bepaalt mede of er wel of niet een oplossing komt. Krijgen mensen door...

Je schaamte voorbij

Ieder mens heeft eigenaardigheden of kent situaties of eigen acties die schaamtevol zijn. Schaamte zorgt voor angst. Angst om betrapt te worden of dat een ander er toevallig achter komt en over je gaat praten, of je slecht gaat vinden. Als je je ergens voor schaamt,...

Wil je het hele verhaal horen?

Ieder mens heeft z’n eigen verhaal. Eigenschappen, gebeurtenissen, omstandigheden, vaardigheden en mogelijkheden vormen wie je bent en bepalen voor een belangrijk deel je leven. Misschien ken je het wel dat je een ander - iemand die jou misschien maar oppervlakkig...

 Elk oordeel heeft z’n nadeel

Je duidt iemands gedrag negatiever als je de ander niet kent. Als je iemands levensomstandigheden, z’n verleden en z’n worstelingen kent, zul je zijn of haar gedrag anders duiden of uitleggen. Hoe beter je iemand kent, hoe minder je iemand veroordeelt. Iemand die je...

Je communicatie onder de loep

Misschien herken je dit: het gevoel dat de ander jou keer op keer niet begrijpt. Er is binnen de kortste tijd onbegrip en irritatie. En waar je het in feite ‘gewoon’ over wilt hebben komt maar half of zelfs helemaal niet op tafel. Balen. Vooral omdat je elkaar niet...

Open vragen

In allerlei situaties zullen anderen zaken met je delen. Vanuit je betrokkenheid of vanuit je behoefte om jezelf te manifesteren reageer je soms meteen met wat jij ervan vindt of hoe jij ernaar kijkt. Voor je het weet heb je dan zelf het verhaal en daarmee de aandacht...

Mail

info@horstconsult.nl

Telefoon

06 – 11 08 68 58

In contact komen