Over de inzichten

Ik wil met een lerende en bewuste houding in het leven staan. Hoe kan ik anders mijn klanten ondersteunen? Daarom streef ik er naar om dagelijks open te staan voor nieuwe eye-openers. Dit doe ik door bewust aanwezig te zijn in mijn dagelijkse ontmoetingen. Door mensen op te zoeken met veel levens- en werkervaring, door het contact te zoeken met collega’s die op andere werkterreinen actief zijn of die heel anders in het leven staan. En door veel te lezen. Het zorgt ervoor dat ik zo scherp en alert mogelijk blijf. Voor mij belangrijke voorwaarden om mijn werk te kunnen doen. Ik kan immers een klant niet goed ondersteunen als ik mijzelf niet ontwikkel.

Op deze plek kunt u mijn inzichten lezen. Dit “hoofdstuk” is op mijn site terecht gekomen op verzoek van een aantal vast klanten. Zij maakten tijdens onze ontmoetingen aantekeningen van uitspraken die ik voor mij gevoel vrij terloops deed. “Schrijf eens een boek Petra” was de vraag. Dat is mij wat teveel van het goede. Wel streef ik er naar om (bijna) iedere dag een “inzicht” te delen. De inzichten kunnen behulpzaam zijn om mensen en situaties te kunnen begrijpen, te kunnen duiden. Ik realiseer mij dat inzichten persoonlijk zijn. Dat ze veel zeggen over wie ik ben en hoe ik in het leven sta. Ik realiseer mij ook dat ze voor een ander niet betekenisvol hoeven te zijn. Of sterker nog het kan zijn dat de ander er totaal niet mee eens. Voor mij is dat interessant omdat de reactie van de ander interactie op gang kan brengen waar ik mij door kan ontwikkelen. Omdat ik ook verander zie ik mijn inzichten niet als vaststaand. Ze laten zien hoe ik op een moment naar iets kijk en zijn dus aan verandering onderhevig. Sommige scherp ik in de loop der tijd aan. Hoewel ze in de je-vorm geschreven staan is de boodschap vanzelfsprekend ook voor mezelf bedoeld!

Van Malieveld naar raadhuisplein: is uw gemeente er klaar voor?

Allemaal zien we ze op het nieuws: signalen van maatschappelijke onrust. De boeren die ‘demonstreren’ op het Malieveld, leraren die naar de Tweede Kamer gaan, zorgmedewerkers die hun werk tijdelijk neerleggen. Groepen die hun ongenoegen heel duidelijk kenbaar maken...

Pak je verantwoordelijkheid, vergroot je eigenwaarde

Heb jij het gevoel dat je ertoe doet? Voel je je gezien? Kijk eens wat je eraan kunt doen om je waardevol te voelen. Wat doe jij als jou gevraagd wordt om je uit te spreken of om iets te doen? Als je iets dat voor je ligt niet oppakt, neem je in feite geen...

Ego

  In onze samenleving is veel aandacht voor mensen die ergens slachtoffer van zijn of ergens aan lijden. Gelukkig maar, dat daar aandacht voor is. Maar het lijkt ook weleens of sommige mensen ervan hóuden om hun problemen te ventileren en te delen met iedereen, of om...

Competitie van leed

  Laatst ving ik een gesprek op tussen twee vrouwen: ‘Mijn man was pas 55 toen hij doodging en jouw man 75. Dus jullie hebben veel langer van elkaar genoten.’ Een soort vergelijking van wie het het ergst heeft of het allerberoerdst ... Er lijkt soms een competitie te...

Trots op jezelf?

Elke dag begin ik met een ochtendloop - iets tussen wandelen en rennen in. En ik heb elke ochtend als doel om een bepaald aantal stappen te halen. Reacties krijg ik ook. De een zegt: ‘Waarom wandel je niet rustig, dan kun je de vogels en de plantjes beter zien. En ben...

De kunst van begrijpen

Hoe ga jij om met ‘de waarheid van de ander’? Bestrijd je die of begrijp je die? Samenwerken of samenleven met een ander gaat een stuk beter als je je verdiept in hoe die ander naar de wereld kijkt. Probeer er eens achter te komen hoe hij of zij denkt, probeer z’n...

Mail

info@horstconsult.nl

Telefoon

06 – 11 08 68 58

In contact komen