Ben je iemand die regelmatig een te grote werkdruk ervaart?Dan is het verstandig om dit niet op zijn beloop te laten maar actie te ondernemen.
Gerichte en effectieve actie kun je pas ondernemen als je goed op een rijtje hebt hoe werkdruk ontstaat.

Als je werkdruk ervaart is zelf-analyse één van de mogelijkheden om oorzaken op te sporen en oplossingen te vinden.

In mijn vorige ‘“wijsheid’” publiceerde ik drie thema’s inzake over oorzaken van en oplossingsrichtingen voor werkdruk:

1.Taakinhoud

2. Werkprocessen

3. Multi-tasken

In deze tweede ‘“wijsheid’” volgen vier nieuwe thema’s:

4. Gevoel voor tijd

Heb je een goed tijdsgevoel? Weet je hoeveel tijd één  klus jou kost? Kun je een realistische planning maken van je ‘“liggende en te verwachten’” werkzaamheden? Heb je zicht op de volgorde waarin je deze werkzaamheden moet oppakken om je deadlines te halen?

Inzicht in tijd en gevoel voor tijd zijn cruciaal om regie te krijgen en te houden over je werk voorraad). Als je constateert dat dit een zwak punt van je is, punt hebt schakel dan meteen hulp in. Of lees een goed boek over time-management en bekijk of dat je verder helpt bij:

  • op tijd afmaken wat moet.
  • laten rusten wat later kan.

Werken met een open deur, zodat iedereen op elk gewenst tijdstip jou kan benaderen, is bevorderlijk voor de communicatie op het werk. Maar iedereen zal er begrip voor hebben dat er (liefst vaste) tijdstippen zijn waarop je niet gestoord wilt worden. Mits je duidelijk bent over wanneer en waarom!

5. Werkrelaties

Hoe zijn de relaties op je werkplek? Met de leiding, de opdrachtgever, je collega’s? Zijn er relaties bij die niet soepel lopen? En wat doet dat met jouw werklust en werkenergie?Moeizame of slechte verhoudingen op de werkplek vreten energie! Geef daar aandacht aan. Bijvoorbeeld door er met iemand buiten je werk eens over te praten. Probeer samen met die buitenstaander uit te vinden wat jouw aandeel is in de moeizame relatie en hoe dat de ander stoort. Ben je bijvoorbeeld te perfectionistisch of juist te chaotisch? Presenteer je je op een manier die niet iedereen begrijpt?

Het is goed om (tijdelijk) veel energie te stoppen in het verbeteren van haperende werkrelaties. Tot je daarin een aanvaardbaar punt hebt bereikt. Daarnaast is het onderhouden van werkrelaties die prettig verlopen en waarbij je elkaar steunt, minstens even belangrijk. Verwaarloos dat niet.

6.Werkomgeving

Past het werk en/ of de werkomgeving ( cultuur) en/ of werkplek ( kantoortuin etc.) wel bij wie je bent? Als je letterlijk en figuurlijk niet op de juiste plek zit, kan dat een last met zich meebrengen. 

Bespreek met een onafhankelijk iemand:

  • Wat er binnen jouw invloedssfeer valt en in hoeverre je dit wel en niet kunt/mag veranderen. Alleen, of samen met collega’s en/óf je leidinggevende.
  • Wat buiten jouw invloedssfeer valt, hoe je je daaraan kunt aanpassen en welke veranderingen je daarvoor bij jezelf teweeg moet brengen.

De optelsom van omgeving veranderen en jezelf veranderen, kan je werkdruk aanzienlijk verminderen. Als dit niet werkt, wordt het wellicht tijd om een andere baan te zoeken.?

7. Samen werken

Ben je voor het goed uitvoeren van je werkzaamheden afhankelijk van een ander? Kun je daardoor niet naar vermogen presteren en/of aan de verwachtingen voldoen die aan je gesteld worden? Daar kun je behoorlijk gefrustreerd van raken en dat is een werkdruk- verhogende emotie.

Als dit aan de orde is, doordenk dan met iemand die niet direct betrokken is, of en hoe je die afhankelijkheid kunt omzetten in: wederzijdse afhankelijkheid = samenwerking.

Bij samenwerking ben je aan elkaar gelijkwaardig en ben je elkaar van dienst. Bedenk aansluitend bij wie en wanneer je deze ‘“samenwerking in plaats van afhankelijkheid’” op een goede manier kunt aankaarten.

Wordt vervolgd.