Onbewust of bewust heb je vastgeroeste gedragspatronen en routines waarmee je jezelf en anderen beschadigt. Je weet vanbinnen dat je ermee op moet houden en toch doe je het niet. Hoe is dat toch mogelijk?

Het ’niet-kunnen-stoppen-verschijnsel’ is hardnekkiger dan je lief is.

Je houdt vast aan een ideaal of visie waar je diep vanbinnen niet meer in gelooft. Als je daar eerlijk voor uitkomt, vrees je gezichtsverlies. Misschien kun je geen afstand doen van een positie of een bepaalde status, terwijl je allerlei signalen uit de omgeving krijgt dat het tijd is om deze los te laten. Misschien ben je bang dat er niks van je overblijft als je afstand moet doen van een rol, positie of maatschappelijke status. Verandering, vernieuwing kan echter alleen plaatsvinden als je bereid bent om met dingen te stoppen. Als je zelf niet kunt stoppen, kun je uiteindelijk gedwongen worden te stoppen. En dat gebeurt vaak op een minder plezierige wijze, dan wanneer je er zelf een punt achter zet.

Herken je dit: Je doet iets al jaren, maar het werkt niet (meer)?

Bijvoorbeeld:

  • een rol spelen die je niet ligt;
  • een functie vervullen die te zwaar is;
  • een relatie volhouden die eigenlijk niets meer voorstelt;
  • een ideaal volgen waar je niet meer in gelooft;
  • een vastgeroeste routine volgen, waarvan je al niet meer weet waarom deze bestaat.

Maar ermee stoppen, wat is dat moeilijk!

Uit angst om:

  • je identiteit of status te verliezen;
  • er alleen voor te staan;
  • je verlangens en hoop te verliezen;
  • geen alternatief te hebben;
  • in een gat te vallen.

Toch is stoppen in veel gevallen sterker, moediger dan doorgaan. Stoppen met iets kan een enorme opluchting betekenen. Als je erop terugkijkt vraag je je af waarom je er zo lang over hebt gedaan. Er is altijd een andere weg, maar die kun je pas zien als je besluit te stoppen.

Doe dat vooral niet zomaar en ineens!

Als je ’rücksichtlos’ stopt, door een streep onder iets te zetten, zonder afscheid, dan is het de vraag of dit geen ‘schijnafscheid’ is. Je komt er dan – wanneer je kwetsbaar bent – achter, dat je nog niet werkelijk gestopt bent. Je bent er niet klaar mee. En dat is niet fijn voor je zelfvertrouwen.

Zorg ervoor dat je echt afscheid neemt van het gedrag dat of de situatie die je wilt beëindigen. Verbind een duidelijke actie, een plan of een ritueel aan ’het stoppen met iets’. Zoals gesprekken of brieven; afspraken met jezelf (en anderen); een afbouwschema; een gebaar; een bijeenkomst. Iets waarmee je echt afscheid neemt en waarmee je je keuze om te stoppen op een waardige en positieve manier benadrukt. Iets waarmee je te kennen geeft dat je er een punt achter zet, iets verandert en een nieuw begin maakt.

Je beloning is een herwonnen vrijheid, die je al direct of na verloop van tijd zult ervaren.

Veel succes met stoppen!