Het woord waarom kan je meer problemen geven dan je lief is. Als je je zin begint met ‘waarom’ zal de ander dit niet altijd als een open vraag ervaren. Integendeel, hij of zij kan in deze vraag impliciet een verwijt horen. De ander ervaart dat je om opheldering vraagt, of dat hij/zij zich ten opzichte van jou moet verantwoorden. Dit voelt niet fijn en de primaire reactie is veelal dat je weerstand oproept. Als reactie zal de ander jou iets gaan verwijten of op een andere manier negatief reageren.

De waarom-vraag brengt je eerder verwijdering dan verbinding, omdat de ander zich tot de orde geroepen voelt. Door ‘waarom’ uit te spreken doe je van binnen ook iets in jezelf. Het woord wakkert je irritatie of zelfs boosheid aan. Niet zo’n lekkere start van een interactie. Je zet jezelf in de ‘bovenpositie’ wat een recept is voor een snel conflict.

Begrijp je het gedrag van een ander niet en wil je dat bespreken? Zoek dan naar alternatieve manieren. Geef bijvoorbeeld aan hoe zijn/haar gedrag op jou overkomt en wat het jou doet. Grote kans dat de ander zo zijn/haar eigen verhaal heeft en helemaal niet de bedoeling heeft jou te krenken. Of stel de ander wel een vraag, maar begin met bijvoorbeeld ‘Vertel eens, ik begrijp niet zo goed hoe het kan dat …’ Deze opties vragen een doordachte aanpak van jouw kant. Juist door bewust je verstand te gebruiken kun je ervoor zorgen dat de interactie neutraal of misschien zelfs positief verloopt.