In allerlei situaties zullen anderen zaken met je delen. Vanuit je betrokkenheid of vanuit je behoefte om jezelf te manifesteren reageer je soms meteen met wat jij ervan vindt of hoe jij ernaar kijkt. Voor je het weet heb je dan zelf het verhaal en daarmee de aandacht naar je toe getrokken. Soms is dat niet erg, maar vaak is het niet plezierig voor de ander. En daardoor minder goed voor de relatie op langere termijn.

Handiger is het om te luisteren en te focussen op het verhaal van de ander, en je eigen reactie geen voorrang te geven. Het meest effectief is gerichte aandacht te geven door vragen te stellen en je open te stellen voor het horen en begrijpen van de antwoorden. De vier W’s en de H zijn handige hulpmiddelen om verhelderende, informatieve vragen te stellen. Begin je vraag met wie, wat, waar, wanneer en hoe. Door je vragen hiermee te beginnen geef je de ander de mogelijkheid om in eigen bewoordingen te vertellen wat er gebeurd is en z’n ervaringen te delen.

Een groter cadeau kun je de ander niet geven. Zoveel open en oprechte vragen worden er niet gesteld. Zoveel ruimte geven we elkaar niet om het eigen verhaal te doen. Open vragen stellen, daadwerkelijk luisteren naar de antwoorden en die echt willen begrijpen lijken open deuren, maar zijn basale vaardigheden die we in de waan van elke dag ‘vergeten’.