Hoe onderhoud jij je contacten met mensen in je buurt? Groet je mensen, maak je weleens een praatje, vraag je hoe het met iemand gaat?
Veel gemeentes doen onderzoek naar hoe inwoners hun stad, hun dorp of hun wijk beleven. En soms blijkt uit die onderzoeken dat mensen zich in bepaalde straten of buurten heel erg onveilig voelen. Vaak gebeuren er helemaal niet echt onveilige dingen, of ze zijn wel gebeurd, maar heel lang geleden en niet in de directe omgeving. En toch voelen mensen zich onveilig … Die gevoelens zijn er met name als mensen nauwelijks contact hebben met elkaar. Dus als mensen de buren niet kennen, als ze niet weten hoe de buren heten, als men elkaar niet groet, niet eens weet welke mensen er in de buurt wonen en hoe hun leven eruitziet, dán ervaren mensen een gevoel van onveiligheid.
Onbekend maakt onbemind: als je mensen niet kent, geen idee hebt wie ze zijn of waar ze zich mee bezighouden, voel je je eerder onveilig. En als mensen zich onveilig voelen gaan ze eerder ‘controleren’, kijken welke onrechtmatigheden er gebeuren, of de gemeente hangt camera’s op om toezicht te houden.
Maar eigenlijk voelen mensen zich niet per se veiliger door het feit dat er een burgerwacht is, of doordat er camera’s zijn. Want juist die camera’s of die controlerende burgerwacht suggereren dat er redenen zijn om je onveilig voelen. Mensen worden dan ook bang voor elkaar en dan is iedereen die je niet kent een potentiële … vul maar in.
Je komt in een vicieuze cirkel: je kent elkaar niet, je voelt je onveilig, je wantrouwt de ander wat meer; door dat wantrouwen voel je je zelf ook fragieler en kwetsbaarder en daardoor onzeker, met gebrek aan zelfvertrouwen. Zo komt er een spiraal op gang, waarbij mensen zich gaan verdedigen om te zorgend dat ze bewaakt en beschermd zijn.
Al die gevoelens komen door gebrek aan contact.
Initiatief nemen tot contact is eigenlijk de allerbeste manier om je veiliger te voelen. Contact kan zijn dat je iemand groet, eens even op iemand af loopt om een praatje te maken of eens aanbelt. Je hoeft echt niet bij iedereen over de vloer te komen, maar groet mensen van een afstandje, vraag hoe ze heten, schud mensen de hand. Dit soort simpele manieren om contacten te leggen en te onderhouden, zorgen ervoor dat je je letterlijk en figuurlijk veilig voelt.
Gevoelens van onveiligheid kunnen ook plaatsvinden in het gewone leven. Kijk eens naar hoe jij je contacten onderhoudt. Ook al heb je zelf geen behoefte aan contact, toch goed is het goed om op het heel simpele niveau van groeten, zwaaien, dag zeggen of een kort praatje maken te bouwen aan contact, je zelfvertrouwen en zo aan je eigen veiligheidsgevoel.