Er zijn mensen die heel erg hun best doen om ‘erbij’ te horen. Ze gaan zich aanpassen en kijken naar hoe anderen zich gedragen, om onderdeel te worden van de groep. Als je krampachtig probeert om erbij te horen, ben je een slap aftreksel van jezelf. Je zult nooit geaccepteerd worden, omdat je het nooit goed genoeg doet, omdat jij niet de ander kunt zijn. Een heilloze weg dus.

Je bent de hele tijd een soort toneelstuk aan het opvoeren en de meesten van ons hebben geen talent om een goeie acteur te zijn. Door een ander te kopiëren, ben je niet bij jezelf, en ben je niet jezelf aan het zijn. Dan heb je de grootste kans om door de mand te vallen, want dat doorziet een ander die wél zichzelf is. Erbij willen horen kost ontzettend veel energie. Als je te veel een ander probeert na te doen, als je van alles doet om erbij te horen, zul je merken dat je onzekerheid groeit omdat de ander de norm is in plaats van dat je zélf de norm bent.

Vraag je af: bij wie wil jij eigenlijk horen? Wat is je bedoeling om erbij te willen horen.
Als je loyaal bent aan jezelf – ik ben wie ik ben, ze nemen mij maar zoals ik ben – zul je merken dat je voor andere mensen veel interessanter bent. Zijn wie je bent, geeft je meer zelfvertrouwen, doordat je niet je best hoeft te doen. Je zult ook merken dat er andere mensen op je pad komen, die ook lekker zichzelf zijn.

Als je jezelf niet kunt zijn, ben je de zwakste versie van jezelf. Elke keer als je je best doet om ‘erbij’ te horen, en je aan te passen aan waarden en normen van anderen, berokken je schade aan jezelf. Als je ervoor kiest om jezelf te zijn, heeft de ander geen invloed op je en geen macht over je. Je zult merken dat je een veel aantrekkelijker persoon bent voor andere mensen.

Wees de beste versie van jezelf! Dan ben je het krachtigst.